Med morshjertet som drivkraft

(tekst: Stina M. Aa. Neergård)

Kommer småbarnsforeldre i Norge og Mali til unnsetning.

Mali-misjonær Silje Edland drev med produktutvikling på fritiden. Nå har hun eget firma som selger tidenes smarteste barnehagebag. Det skal komme kvinner og barn i Mali til gode.

Det var hennes eget hverdagsstrev som småbarnsmamma som ga henne ideen til barnehagebagen. Produktene hennes har derfor fått navnet Bingel am som betyr «barnet mitt» på fulani, et av språkene som brukes i Mali. Hun og mannen Gudmund har opprettet en egen forening som skal kanalisere 10 % av overskuddet fra bagene til prosjekter i Mali rettet mot kvinner og barn.

Kjærlighet til Afrika

Silje Edland er både født, døpt og konfirmert i Afrika. Foreldrene jobbet for Kirkens Nødhjelp i Sudan og i Mali. Som voksen har hun bodd i Mali med sin egen familie, som misjonær for Det Norske Misjonsselskap. – Jeg har sett urettferdigheten i verden, sier Silje. – «Men den som har mer enn nok å leve av og likevel lukker sitt hjerte når han ser sin bror lide nød, hvordan kan han ha Guds kjærlighet i seg?» står det i Johannes’ første brev i Bibelen. Det verset brant seg inn i meg allerede da jeg var liten og var på leir. Her i Norge lever vi i bobla vår, men jeg har møtt så mange mennesker i Mali som lever i nød, det blir en ekstra ting i hjertet som ligger og brenner.

Behov for orden

Ideen kom i 2009. De hadde akkurat fått sitt tredje barn. Livet var litt kaotisk slik det ofte er for småbarnsforeldre, og det skjedde ofte at barnehageguttene hennes ikke fikk med seg alt de skulle til og fra barnehagen. Behovet for mer oversikt og orden ble påtrengende, og etter hvert visste hun hva hun ønsket seg. En barnehagebag med rom som gjør det enkelt å se hva som mangler. Silje tegnet de første skissene på kjøkkenbordet hjemme på Berkåk, der de bodde.

Malisk skredderhjelp

Året etter var de tilbake i Mali, Gudmund som lærer på den norske skolen og Silje som sykepleier. Tilgangen på skreddere som bare var glade for mer å gjøre satte fart i idéutviklingen. Silje og Gudmund brukte papp og limpistol og limte sammen et utkast til en bag med mange nøye oppmålte rom. Både små og større ting måtte få plass. Og det var fra starten av meningen at bagen skulle kunne henge som et skap i en barnehagegarderobe.

At skredderen ikke snakket fransk når Silje heller ikke kunne fulani bød på noen utfordringer. Den første versjonen skredderen sydde var laget med små glidelåslokk på hver eneste lomme. Men neste versjon gikk bedre, og Silje reiste hjem fra Mali med fire Mali-sydde varianter av barnehagebagen, som de fremdeles bruker selv både i hverdagen og på ferieturer.

Skapertrang

Etter året i Mali overtok Gudmund slektsgården på Ålgård. Silje fikk full jobb på en videregående skole, og så fikk de sitt fjerde barn. Livet var i grunnen mer enn travelt nok. Men ideen til barnehagebagen hang med videre. – Gleden som ligger i å skape noe og gjøre ting selv, er en grunnmotivasjon for meg, sier Silje. – Hvis andre kan få til ting kan jeg klare det jeg også.

Med god hjelp fra Jæren produktutvikling skrev hun en søknad om støtte til Innovasjon Norge. De ble imponert over forretningsplanen hennes og innvilget støtte. Silje deltok også på ulike gründerkurs, ble kjent med andre gründere og fikk etter hvert de kontaktene hun trengte. Etter hvert som ferie og fritid gikk med til Bingel am ble ønsket om å fullføre enda sterkere. 15. april i år ble en stor merkedag. Da kunne hun endelig lansere sin egen nettbutikk og starte salget.

Samarbeid med Mali

Foreløpig er Siljes produkter kun til salgs i nettbutikken. – Jeg jobber med å få til en rimeligere produksjon som kanskje kan gjøre det mulig å selge til butikker også, sier Silje. – Jeg har jo tatt et steg av gangen hele veien, og det gjør jeg herfra også. Foreløpig er det for tidlig å si om dette blir en hobbybedrift eller noe mer.

Kontakten med Mali er der fortsatt og innebærer mer enn å gi pengestøtte til prosjektene der. Silje Edland er nå i ferd med å innlede samarbeid med Elie Dolo, som gjennom mange år har levert varer til norske julemesser. – Han jobber med tekstil og søm og skaper mange arbeidsplasser for kvinner. Vi ønsker at han både skal produsere skiftetøyposer og andre av våre produkter, og være blant dem som mottar støtte fra foreningen vår, forteller Silje. – Mali har mistet inntektene fra turismen gjennom de siste årene med uroligheter i landet. Å bidra til å øke inntektsgrunnlaget og skape arbeidsplasser i lokale bedrifter er derfor flott i seg selv.

Misjonsengasjement

– Jeg har alltid hatt et sterkt misjonsengasjement og vært veldig glad i å reise, sier Silje.
Nå legger familiegården på Ålgård sterke føringer for hvordan livet kan leves. Men engasjementet er heldigvis ubundet og like sterkt: – Det kan nytte å engasjere seg herfra også.

Fakta

Silje Edland var misjonær i Mali i 2004-2005 og i 2010.
Hun driver firmaet Bingel am som selger barnehagebager og utfluktsbager med tilleggsprodukter. Nettbutikken åpnet 15. april i år.
En forening skal kanalisere 10% av overskuddet videre til prosjekter i Mali.
Les mer om produktene på: www.barnehagebag.no og www.altibag.com.